Marchien
Timmerman

Mensen centraal

Marchien is twintig jaar werkzaam geweest in sociaal opbouwwerk en buurtpastoraat in Amsterdam. Daar heeft ze een sterke intuïtie en inzichten ontwikkeld in de impact en omvang van (kans)armoede, achterstelling en ongelijkheid. 

Haar ervaring in diaconie, missionaire presentie en haar betrokkenheid bij mensen bieden sleutels voor een benadering waarbij mensen centraal staan en nieuw perspectief  kan ontstaan die gezamenlijke aanpak kan vernieuwen

Met haar ervaring is ze aan de slag gegaan als docent en later als teamleider bij de Theologieopleidingen aan Windesheim. Als leider op verschillende plekken is ze steeds op zoek naar uitdaging en kansen. Hierbij staan mensen centraal en is rechtvaardigheid een voorname waarde.  Met een open en communicatieve houding stelt ze in haar leiderschap de mens in eigen leefomgeving centraal. 

Verbinden

Netwerken is een kwaliteit die haar past, waarbij het gaat om het verbinden van werelden en mensen. Door de verbondenheid te zoeken in wat mensen, groepen en organisaties samenhoudt. Deze brede  betekenis van netwerken maakt het mogelijk om processen in een groter perspectief te zien en naar boven te halen  wat belangrijk is. Alleen dan is het mogelijk om ook te brengen wat nodig is.

Vanuit een sterke wil om te verbinden wil Marchien een rol vervullen in vernieuwingen die domeinen overstijgen. Het verbinden van educatie met welzijn en zingeving geeft nieuwe kansen. Door te verbinden ontstaat er meer inzicht in de (eigen-)waarde. Zo kunnen de domeinen een nieuwe waardevolle plek ontdekken in de samenleving, ten dienste van degenen die dat nodig hebben

Dynamiek

Zij ziet zichzelf als meewerkend voorvrouw en motiveert mensen om hun eigen bijdrage te leveren aan het sociale welzijn.  Door leren en werken in wederkerigheid met elkaar te verbinden ontstaat er een democratische dynamiek.

Een wederkerige bijdrage faciliteren tussen de verschillende terreinen draagt bij aan een aanwezigheid van organisaties die niet gericht is op functie van organisatie zelf, maar op de dienstbaarheid aan degene die de aanwezigheid behoeft.

Bijdragen

Marchien biedt begeleiding en training, in de vorm van groepsbijeenkomsten, individuele gesprekken en educatieve activiteiten. Haar training en begeleiding is gericht op het (door) ontwikkelen en versterken van nabije, relatiegerichte zorg, aandacht en liefdevolle bejegening en afgestemde hulp. Hierbij staat de ander centraal in de zo wederkerig mogelijke relaties.

Zo draagt ze bij aan betekenisvol partnerschap in haar eigen eigen omgeving. Voor vrijwilligers, medewerkers, betaald en onbetaald, die vormen van mensgerichte zorg bieden en werken in diverse contexten en organisaties. Denk aan inloophuizen, stiltecentra, huisbezoekprojecten, participatieactiviteiten en meer.

De presentiebenadering is de basis en het uitgangspunt voor betekenisvol werken en samenwerken. Met oog voor ieders bronnen van inspiratie en zingeving.

 

Trainer

Voorbeelden van de trainingen, ontwikkelingen en samenwerkingen:

– Basis Vrijwilligerstraining Presentie en relationeel gericht werken bij stichting IDO Lelystad (inloophuis- en schuldhulpmedewerkers)
– Presentie of exposure training voor diaconale vrijwilligers
– Training van huisbezoekmedewerkers rond aandachtig ontmoeten en eenzaamheid.
– Workshop “Een beetje aandacht is zo gek nog niet” – op weg naar meer tweezaamheid
– Serie “Anders ontmoeten” – oefenen in de ontmoeting met de (voor ons) vreemde ander.
– Cultuursensitiviteit in leren en ontmoeten 

-Module levensbeschouwelijke presentie bij Windesheim –Levensbeschouwelijke presentie | Module Hbo Theologie | Windesheim

 

stel jezelf in

verbinding

Email: contact@marchientimmerman.nl