Vrienden van de Amy Foundation

Trage relatie, grote opbrengst

De Vrienden van de Amy foundation is een platform voor mensen in Nederland en België die betrokken willen zij bij de Amy Foundation in Kaapstad. In het platform stellen we de ontmoeting van mens tot mens centraal. Daarnaast gaat het om het delen van informatie en initiatieven en realiseren van samenwerking om meer te bereiken.

Marchien nam initiatief voor dit platform, op basis van door de jaren opgebouwde relaties met mensen bij de Amy Foundation. Door aandachtige betrokkenheid is een wederkerigheid ontstaan met een aantal betrokkenen. Daarin oefenen we zo gelijkwaardig mogelijke verhoudingen en leren over en weer.

Want voorbij praktische en financiële hulp aan een stichting aan de andere kant van de wereld, is er veel te leren van de cultuur en levenshouding van de stichting en waar ze naar streeft. Samen groeien we  in de nieuwe samenwerking, voorbij aan de sporen van de (koloniale) geschiedenis. Ontdekken dat hoop door het bestaan zichtbaar wordt. Of anders wel hoop om te hopen.

Missie Amy Foundation

De Amy Foundation in Kaapstad zet zich in voor onderwijs van kinderen en jongeren in de armere wijken van stad. Door buitenschoolse opvang ondersteunen ze het bestaande (en vaak tekortschietende) educatiesysteem met vormen van leren in en vanuit de gemeenschap. Alle lessen worden verzorgd door de mensen uit de buurt die die worden ondersteund en geschoold vanuit de organisatie. Zo bieden ze de jonge jeugd van de stad meer perspectief. Ze blijven van de straat én leren ze hele praktische vaardigheden. Maar bovenal groeien als persoon en als lid van de gemeenschap die samen toekomst bouwt. 

Naast de buitenschoolse opvang draagt de stichting ook bij in verschillende opleidingen voor jongeren. Ze krijgen een opleiding in onder andere de dienstverlening, horeca, beauty en skill-development. Het zorgt voor empowerment en versterken van waardigheid van jong-volwassenen die voor dat ze kennismaakten met de Amy Foundation weinig perspectief hadden.

Deze empowerment is merkbaar en voelbaar in het gedachtegoed van de stichting, de bejegening van medewerkers en houding onderling.  Ze leren namelijk om zichzelf te zien in de gemeenschap waarin ze met anderen delen. Ze doen het niet voor zichzelf maar voor elkaar.

Opbrengsten

Deze waarde van empowerment en ontwikkeling geldt voor betrokkenen Amy Foundation en van dit platform, maar ook voor studenten van Windesheim die bij de Amy Foundation stage lopen en betrokken docenten. Er is een betrokkenheid ontstaan die niet verloren gaat wanneer de afstand tussen Kaapstad en Flevoland of Overijssel duidelijk wordt.

Het opgerichte platform wil mensen verbinden, initiatieven doen ontstaan en onderling afstemmen, naast het faciliteren van projecten hier of daar.  Het is hier te vinden op Facebook. Het gaat niet persé om het bijeenbrengen van geld voor de stichting… het is een aanzet tot een gemeenschap, die in de geest van de stichting wederkerigheid en empowerment in onderlinge verbinding voorop zet. Deze samenwerking laat een betrokkenheid zien tussen de mens en zijn plek waar hij behoort.

Step by Step

Een vrucht van de samenwerking met de Amy Foundation is het realiseren van het boekje Step by Step -The Resilient Youth of the Amy Foundation verschenen in het voorjaar van 2021. Hierin staan de verhalen opgetekend van acht jonge mensen die deelnemer waren bij de Amy Foundation. Ze zijn geïnterviewd door Marchien Timmerman, de redactie is van Caspar Dullemond. 

De karakters en het leven van de geïnterviewden worden gevormd door hun leerschool bij de Amy foundation en de stages die ze in hun werkveld doen. Tevens biedt het boekje een introductie van de werkwijzen en benadering in de YSD (Youth Skills Development) het studenten programma van de Amy Foundation. 

Het boekje is op 29 juni online gepresenteerd. De presentatie is hier te beluisteren. In Nederland is het boekje te koop voor 12.50. (10 euro voor het boekje, 2,50 portol). De hele opbrengst komt ten goede aan het werk van de Amy Foundation.

Klik hier om het boekje te bestellen

Blijf verbonden met

Andere projecten